Crispy focaccia van de BBQ

Crispy focaccia van de BBQ

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 15 gram instant actieve gedroogde gist (ca. 1 eetlepel)
  • 15 gram witte kristalsuiker (ca. 1 eetlepel)
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 220 ml water (ca. 1 kopje)

BOSKA benodigdheden:

Pizzasteen Deluxe & Pizzaschep

Ingrediënten voor de topping:

  • 200 g cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 1 rode ui in partjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje grof zeezout

Bereidingswijze:

1. Activeer de gist
Mix de suiker en het water in een pan. Breng het aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost. Haal de pan van de hittebron. Laat het water afkoelen totdat het nog wel warm is, maar niet te heet om aan te raken. Voeg de gist aan het water toe en roer dit totdat de gist is opgelost. Zet het mengsel 5 - 10 minuten opzij, tot het een beetje begint te schuimen. Hieraan zie je dat de gist geactiveerd is.

2. Bereid het deeg
Combineer de bloem en het zout in een mengkom of in een standmixer. Giet het gistmengsel er nu in kleine porties bij en meng het door elkaar. Het deeg kan erg plakkerig aanvoelen. Voeg geen extra bloem toe, maar wel de olijfolie. Dit zal ervoor zorgen dat het minder kleverig wordt. Kneed het deeg gedurende 3 - 5 minuten. Indien een standmixer gebruikt wordt, de mixer daarvoor in de plaats gedurende 2 - 3 minuten op hoge snelheid laten draaien.

3. Deeg laten rijzen
Vet een grote, ruime kom in met olijfolie. Schep het deeg in de kom. Dek de kom af met een goed sluitende deksel of vochtige theedoek. Zet de kom gedurende 30 minuten op een warme plaats, het liefst op kamertemperatuur. Na 30 minuten zal het deeg verdubbeld zijn in volume. Dit betekent dat het klaar is voor de volgende fase. Als het volume van het deeg niet verdubbeld is, laat het dan nog wat langer rijzen.

Tip: Houdt met het klaarmaken van de focaccia rekening met de opwarmtijd van de barbecue. Steek deze op tijd aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220°C.

4. Bereid de focaccia voor
Leg het deeg op een licht ingevet aanrecht. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten om alle lucht eruit te knijpen. Leg het deeg op een stuk bakpapier en geef het met ingevette vingers een platte vorm. Houd het niet dikker dan een halve centimeter, want het zal na het bakken in hoogte verdubbelen. Maak met je vinger kuiltjes op gelijke afstand van elkaar in het brood. Steek in elk kuiltje een cherrytomaat en rozemarijn. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met de rode ui. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaat nogmaals 20 - 30 minuten rijzen.

5. Bak de focaccia op de BBQ
Plaats een BOSKA pizzasteen 15 minuten voordat je de focaccia gaat bakken op het rooster van de barbecue, zodat deze kan voorverwarmen. Bestrooi de pizzasteen en de pizzaschep met bloem en schep de focaccia over op de pizzasteen. Sluit de deksel en bak de focaccia tot hij goudbruin en gaar is (ongeveer een kwartier, afhankelijk van de barbecue). Haal de focaccia nu met de pizzaschep van de barbecue en bestrijk het nogmaals met de olijfolie. Bestrooi de focaccia met een beetje grof zeezout en laat het iets afkoelen voor je de focaccia aansnijdt.



Crispy focaccia van de BBQ - BOSKA recept