De perfecte kaasplank opmaken doe je zo

De perfecte kaasplank opmaken doe je zo

Ben je een doorgewinterde kaaskenner? Of kom je pas net kijken in de wereld van kaas? Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt; een overheerlijke kaasplank samenstellen kan iedereen. Het is echt niet moeilijk! Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Dus krijg je binnenkort familie of vrienden op bezoek? Volg dan onderstaande regels. Ze zullen zeker versteld staan van jouw mooi opgemaakte kaasplank!

Welke kazen horen er op een kaasplank?

De variatiemogelijkheden voor het samenstellen van je kaasplank zijn oneindig. Zoiets als dé ideale kaasplank bestaat eigenlijk niet, dus kijk vooral naar welke smaken goed bij jouw smaak of die van je gasten past.

Een goed voorbeeld is het samenstellen o.b.v. de vijf kaasfamilies:

  1. Witschimmelkazen – zoals brie en camembert
  2. Geiten- en schapenkazen – zoals Manchego en zachte geitenkaas
  3. Harde en half harde kazen – zoals boeren Goudse kaas en Parmezaanse kaas
  4. Rode korstkazen – zoals Époisse en Port Salut
  5. Blauwaderkazen – zoals Roquefort en Gorgonzola

Ligt er een kaas van elke kaasfamilie op je kaasplank? Dan zit je altijd safe! Vergeet niet om rekening te houden met eventuele diëten. Zo mogen zwangere vrouwen bijvoorbeeld geen rauwmelkse kazen eten en zijn alleen gepasteuriseerde geschikt.

Hoe maak je het kaasplankje verder op?

Laat je fantasie de vrije loop. Maak hem vooral op zoals jij dat mooi vindt. Houd wel rekening met de volgende basisregels:

  • Serveer een oneven aantal kazen: 3, 5 of 7.
  • Varieer in verschillende kaassoorten, zoals hierboven aangegeven.
  • Haal de kaas minimaal een uur van te voren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Let wel op dat ze niet in de zon of in de buurt van een warmtebron liggen.
  • Snijd een klein gedeelte van de kaas alvast voor; dit nodigt mensen uit om een stuk te pakken en/of zelf te gaan snijden.
  • Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes.
  • Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood.
  • Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.
  • Last but not least: leg bij elke kaas een apart kaasmes om kruisbesmetting te voorkomen en je smaken puur te houden.

Kies hier een bijpassende serveerplank

Tip: werk in thema's!

Herfst
Moederdag
Vis
Me time
Halloween
Zomer
Kerst
Valentijnsdag

Hoeveel kaas reken je per persoon?

Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid:

  • Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon.
  • Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon.
  • Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.

Welke kaasmessen gebruik je bij een kaasplankje?

Een mooie kaasplank is pas echt af als je het serveert met de juiste messen erbij. Dan hebben we het niet over simpele keukenmessen, maar over onze kaasmessen of kaasmessensets. Het juiste kaasmes draagt - naast de beleving - namelijk bij aan het snijgemak. De structuur van de kaas bepaalt welk type mes het beste bij die kaas past. Dus hoe beter het mes bij de structuur van de kaas past, hoe gemakkelijker en fijner het snijden of breken ervan zal zijn. Daarnaast kan het invloed hebben op de smaak van de kaas; die komt het best tot zijn recht met het juiste mes.

Wil je weten welk kaasmes bij welk type kaas op je kaasplank hoort? Lees het in ons blog genaamd "Zo vind je het juiste mes bij de juiste kaas!".