Laten we genieten van de lente (kazen)!

Laten we genieten van de lente (kazen)!

Het is lente! De tijd om uit de winterslaap te ontwaken en te genieten van de eerste zonnestraaltjes. En oh wat zijn ze fijn! Wist je dat de lente het perfecte seizoen is om te genieten van kazen? We vertellen je graag waarom.

De groene weiden en kleurrijke bloemetjes sporen iedereen aan om weer naar buiten te gaan. Zo ook de koeien, geiten en schapen. Na een winter vol ruwvoer is het weer tijd om te gaan grazen. Grazen van het verse gras, maar ook de bloemetjes worden niet overgeslagen. Hierdoor smaakt de melk aromatischer en rijker dan de rest van het jaar. Er wordt melk geproduceerd die veel caseïne, eiwitten en caroteen bevat.

Verse en jonge kaasjes

In de lente genieten we extra van verse en jonge kaasjes. Deze zijn het lekkerst van april tot juli. Je proeft er namelijk alle kruiden in terug. De verse kazen eet je het best binnen een paar weken na productie, zo profiteer je optimaal van die bijzondere smaak. Presenteer ze op één van onze serveerplanken en neem deze mee naar buiten voor op de picknicktafel.

Maar wat bedoelen we nu precies met deze verse en jonge kaasjes?

De meest bekende is toch wel onze eigen Hollandse graskaas. Maar ook in de andere kaasfamilies zijn heerlijke lente pareltjes te vinden. En daar hebben wij natuurlijk over nagedacht:

  • Witschimmelkaas – zoals een romige geitenbrie
  • Geitenkaas – zoals de Macendré (ja, we houden dit seizoen extra van geitenkaas)
  • Rode korstkaas – zoals de Herve Vieux Moulin
  • Blauwaderkaas – zoals de Mamé Vî Bleu

BOSKA Spring Cheese Board

In de lente wordt de kaasplank vaak lichter en frisser opgebouwd, vanwege het warmere weer. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Het belangrijkste is om met de kaasplank altijd te beginnen met de mildere kazen en op te bouwen naar de sterkere smaken. Want ook de camembert, Brie de Meaux en Munster zijn in deze tijd van het jaar het allerlekkerst!

Nieuwsgierig naar hoe je de kaasplank verder op kunt maken? Neem dan een kijkje in onze blog genaamd "De perfecte kaasplank opmaken doe je zo".

Welke kaasmessen gebruik je bij een kaasplankje?

Een mooie kaasplank is pas echt af als je het serveert met de juiste messen erbij. Dan hebben we het niet over simpele keukenmessen, maar over onze kaasmessen of kaasmessensets. Het juiste kaasmes draagt - naast de beleving - namelijk bij aan het snijgemak. De structuur van de kaas bepaalt welk type mes het beste bij die kaas past. Dus hoe beter het mes bij de structuur van de kaas past, hoe gemakkelijker en fijner het snijden of breken ervan zal zijn. Daarnaast kan het invloed hebben op de smaak van de kaas; die komt het best tot zijn recht met het juiste mes.

Wil je weten welk kaasmes bij welk type kaas op je kaasplank hoort? Lees het in ons blog genaamd "Zo vind je het juiste mes bij de juiste kaas!".

Wist je dat verse kaasjes minder vet bevatten? Dit komt door het hoge vochtgehalte en in vocht zit geen vet.