Chocoladefondue met gezouten karamel

Chocoladefondue met gezouten karamel

Voor 2 grote of 4 kleine eters

Ingrediënten:

  • 300 gram chocolade (melk of puur)
  • 100 ml slagroom
  • Karamelsaus naar smaak (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • Grof zeezout naar smaak
  • Dippers (denk aan aardbeien, blauwe bessen, biscuitjes en mini pretzels)

Ingrediënten karamelsaus (optioneel):

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram ongezouten boter
  • 3 eetlepels water

Perfect recept voor:

BOSKA Choco Fondue Marie
BOSKA Choco Fondue Petit Marie (gebruik hiervoor de helft van de ingrediënten)

    Bereidingswijze:

    1. Smelt de chocolade op basis van onderstaande magnetron of au bain-marie methode.
      Magnetron methode: Doe de chocolade in het kleinste keramieken bakje van de fondue set. Plaats dit bakje in de magnetron en laat het 30 seconden (circa 600W) warm worden. Herhaal dit totdat alle chocolade gesmolten is. Roer de chocolade tussendoor goed door, zodat het egaal smelt. Giet de slagroom bij de gesmolten chocolade, meng dit goed door elkaar en verwarm het mengsel nog eenmalig voor circa 20 seconden.
      Au bain-marie methode: Doe de chocolade in een pan en hang deze in een grotere pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de pan terechtkomt. Laat de chocolade op middelhoog vuur smelten en roer geregeld om. Giet de slagroom bij de gesmolten chocolade, meng dit goed door elkaar en verwarm het mengsel nog eenmalig kort. Giet de gesmolten chocolade in het kleinste keramieken bakje van de fondue set.
    2. Vul het grootste keramieken bakje van de fondue set met 100 ml heet water (50 ml bij de Choco Fondue Petit Marie). Hang hier het kleinste bakje met de gesmolten chocolade in.
    3. Ontsteek het waxinelichtje in het onderstel en plaats hier de fonduepannetjes op. Op deze manier blijft de chocolade warm.
    4. Meng de karamelsaus door de gesmolten chocolade en voeg ook het grove zeezout toe. Hoeveel van beiden bepaal je zelf. Proef vooral tussendoor en maak het zo volledig naar jouw smaak.
    5. Gebruik verschillende dippers om van de chocoladefondue te genieten. Let’s go chocoloco!

    Gebruik je liever homemade karamelsaus? Volg dan deze stappen:

    1. Verwarm een hoge pan met dikke bodem. Voeg de suiker en 3 el water toe. Maak de rand van de pan eventueel nat met een kwastje. Hiermee voorkom je dat suiker blijft kleven.
    2. Laat de suiker – zonder te roeren! – rustig smelten. Mocht dit nodig zijn, dan mag je de suiker wel voorzichtig door de pan walsen.
    3. Zodra de suiker een goudbruine kleur begint te krijgen, blus je deze al roerend in delen af met kleine scheutjes slagroom. Doe dit niet te snel, anders gaat het teveel bruisen.
    4. Voeg als laatst de roomboter toe en roer goed door totdat het volledig gesmolten is. Laat de saus goed afkoelen.

    Chocoladefondue met gezouten karamel recept - BOSKA Food Tools