Zo vind je het juiste mes bij de juiste kaas!

Zo vind je het juiste mes bij de juiste kaas!

We moeten eerlijk toegeven; een hoop van onze werknemers wisten – voordat ze bij BOSKA kwamen werken – ook niet waarom er verschillende kaasmessen bij een kaasplankje lagen. “Want elke kaas kun je toch gewoon met een mes uit je besteklade snijden?” Nee, zeker niet! Al die verschillende kaasmessen hebben daadwerkelijk een functie. Wat dit is, zullen we in deze blog aan je uitleggen. Dan weet je de volgende keer dat je je familie en vrienden met een kaasplankje verrast, precies welke messen hierbij horen.

De structuur bepaalt een hoop
De structuur van de kaas bepaalt welk type mes daar het beste bij past. Een mes moet voor een zachte brie namelijk andere eigenschappen bevatten, dan voor een harde Parmezaanse kaas. Je kunt het een beetje vergelijken met het snijden van brood en een appel; beiden hebben een geheel andere structuur. Een brood snijd je niet met een schilmesje en een appel snijd je ook niet met een broodmes. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar erg prettig zal het niet zijn.

Een optimale smaakbeleving
Dus hoe beter het mes bij de structuur van de kaas past, hoe gemakkelijker en fijner het snijden ervan zal zijn. Daarnaast heeft het invloed op de smaak van de kaas. Een Parmezaanse kaas moet je bijvoorbeeld niet snijden, maar breken. Door een stukje Parmezaanse kaas af te breken, behoudt het zijn korrelige structuur. Hierdoor zal het veel smaakvoller zijn dan wanneer je het zou afsnijden of schaven. Onze Cheese Hero Betty Koster legt dit heel eenvoudig uit in deze video.

Welk mes past bij welk type kaas?
Om je een goed beeld te kunnen geven van welk type mes bij welk type kaas hoort, gebruiken we onze Monaco+ collectie even als voorbeeld. De messen zijn gerangschikt op basis van de hardheid van de kaas. Zo gebruik je het mes met het nummer 1 voor de meest zachte kaas en 9 voor de hardste kaas. Handig: behalve het nummer lees je in het mesblad ook voorbeelden van typen kaas waarvoor het mes geschikt is

Nr. 1: Smeermes Monaco+

- Geschikt voor: zachte en half harde kazen, zoals gorgonzola en jonge Goudse kaas.
- Speciale eigenschappen: de gaten in het lemmet zorgen voor minder weerstand tijdens het snijden. De kaas zal tijdens het snijden niet blijven kleven en de vorm van de kaas blijft hierdoor intact.
- Ook handig: aan de serveerpunt kun je een stukje kaas prikken, om de kaas vervolgens aan iemand aan te reiken. Zo raak je de kaas niet met je blote handen aan. Handig en hygiënisch!

Bekijk het Smeermes Monaco+

Nr. 2 : Draadsnijder Monaco+

- Geschikt voor: zachte kazen, zoals roquefort & mozzarella. Ook handig voor o.a. paté en tofu.
- Speciale eigenschappen: het snijdraad zorgt tijdens het snijden voor weinig weerstand. Hierdoor glij je gemakkelijk door de kaas heen en blijft de vorm van de kaas intact.
- Ook handig: snijden met een snijdraad is heel veilig. Je kunt er niet per ongeluk mee in je vingers snijden.

Nr. 3: Kaasmes Zacht Monaco+

- Geschikt voor: zachte kazen, zoals brie en camembert.
- Speciale eigenschappen: het smalle lemmet zorgt tijdens het snijden voor weinig weerstand. Hierdoor glijd je gemakkelijk door de kaas heen, blijft de kaas niet kleven en blijft de vorm van de kaas intact.

Bekijk het Kaasmes Zacht Monaco+

Nr. 4 : Kaasmes Halfzacht Monaco+

- Geschikt voor: zachte en half harde kazen, zoals gorgonzola en jonge Goudse kaas.
- Speciale eigenschappen: de gaten in het lemmet zorgen voor minder weerstand tijdens het snijden. De kaas zal tijdens het snijden niet blijven kleven en de vorm van de kaas blijft hierdoor intact.
- Ook handig: aan de serveerpunt kun je een stukje kaas prikken, om de kaas vervolgens aan iemand aan te reiken. Zo raak je de kaas niet met je blote handen aan. Handig en hygiënisch!

Bekijk het Kaasmes Halfzacht Monaco+

Nr. 5 : Kaasmes Halfhard Monaco+

- Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals belegen Goudse kaas en cheddar.
- Speciale eigenschappen: gebruik de serveerpunt om er een stukje kaas aan te prikken. Zo reik je iemand kaas aan, zonder er met je blote handen aan te zitten. Extra hygiënisch.

Bekijk het Kaasmes Halfhard Monaco+

Nr. 6 : Kaasbijl Hard Monaco+

- Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals Manchego en oude boerenkaas.
- Speciale eigenschappen: deze tool is handig voor het verwijderen van de korst van de kaas.
- Ook handig: schuif een afgesneden stukje kaas op het brede lemmet, om de kaas zo aan iemand aan te reiken, zonder er met je handen aan te zitten.

Bekijk de Kaasbijl Hard Monaco+

Nr. 7 : Kaasmes Comté Monaco+

- Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals belegen Goudse kaas en Comté.
- Speciale eigenschappen: je gebruikt twee handen tijdens het snijden. Hierdoor blijft je hand bij het snijvlak vandaan en zul je niet per ongeluk in je vingers snijden. Extra veilig dus!
- Ook handig: het mes is extra scherp geslepen, waardoor je eenvoudig met een wiegende beweging rechte stukken uit de kaas snijdt.

Bekijk het Kaasmes Comté Monaco+

Nr. 8 : Hollands Kaasmes Monaco+

- Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals oude Goudse kaas en cheddar.
- Speciale eigenschappen: dit is de verkleinde versie van het mes dat veel kaasprofessionals gebruiken.
- Ook handig: het mes is veilig doordat je tijdens het snijden twee handen gebruikt. Het lemmet is extra scherp; hierdoor snijd je in een wiegende beweging rechte stukken uit de kaas.

Bekijk het Hollands Kaasmes Monaco+

Nr. 9 : Kaasmes Hard Monaco+

- Geschikt voor: harde en zeer harde kazen, zoals Manchego en Pecorino.
- Speciale eigenschappen: het stevige lemmet buigt niet tijdens het breken van een zeer harde kaas. Zo kun je extra kracht zetten, zonder dat het mes per ongeluk weg zal schieten.
- Ook handig: de punt van het scherpe lemmet gebruik je om in de kaas te steken. Zo breek je de kaas gemakkelijk en blijft de smaak optimaal.

Bekijk het Kaasmes Hard Monaco+